marți, 29 martie 2011

TRISTA ANIVERSARE !










Peste doua zile, s-ar fi cuvenit sa aniversam cel de-al 98-lea an de existenta a unitati de elita a artileriei romane - REGIMENTUL 26 ARTILERIE INEU.
Cum in anul 2002 aceasta structura a Armatei Romaniei a incetat sa mai existe, raman doar amintirile multora dintre generalii, ofiterii, subofiterii, maistrii militari, gradatii si soldatii, care si-au avut legate destinele, pentru perioade mai scurte sau mai lungi, de "Unitatea de la Gara",pentru ca cealalta unitate militara - BRIGADA 37 RACHETE OPERATIV TACTICE (si ea trecuta in istorie doar cativa ani mai tarziu) era stiuta drept "Unitatea de peste Cris".
Revenind la Regimentul 26 Artilerie, se cuvine sa punctam principalele puncte de reper din indelungata sa existenta.
Imediat dupa infiintare, in anul 1913 in garnizoana Slatina, a fost dislocat la Ineu, si a intrat in focul luptelor din primul razboi mondial, jertfa de sange la finalul campaniei fiind impesionanta. La finalul campaniei ,cu fortele decimate, dar cu sentimentul datoriei implinite, a revenit in garnizoana de resedinta si, concomitent cu refacerea fortelor, si-a reluat activitatea de pregatire specifica.
In cea de-a doua mare conflagratie mondiala, Regimentul 26 Artilerie a participat atat la campania din est cat si la cea din vest. Oarba de Mures, Carei, Budapesta, a fost doar o parte a traseului subunitatilor regimentului care peste tot pe unde a luptat a faptuit neasemuite fapte de glorie.
Dupa razboi, a revenit in cazarma de la Ineu unde, si-a desfasurat activitate de pregatire de lupta, dar in acelasi timp a participat la toate muncile pe care Armata Romana a fost chemata sa le execute.Campaniile agricole de vara si toamna in Arad,Timis,Insula Mare a Brailei sau Balta Ialomitei, urmate de participarea semnificativa in economia nationa la Targu Mures, Calarasi, Arad, Canalul Dunare-Marea Neagra,Transfagarasanul,Exploatarile miniere din Valea Jiului si, nu se putea altfel, Casa Poporului.
In 1995, urmare a programului de reforma al armetei (ce frumos suna) Regimentul 26 Artilerie a fost reorganizat in trei divizioane corp aparte, traditia acestuia fiind continuata de Divizionul 26 Artilerie,insa, doar pana la 3o iunie 2002, cand intreg personalul a fost disponibilizat,armamentul si tehnica de lupta redistribuite sau casate, iar cazarma predata autoritatilor locale.
Fara prea multe vorbe, imaginile fiind cat se poate de elocvente, am inceput cu ce s-a ales de niste valori materiale, construite cu insemnate eforturi de-a lungul vremurilor, incapute pe mana cui nu ar fi trebuit sa incapa.