miercuri, 10 februarie 2016

Delegatia MApN a fost si la Arad:


LEGEA PENSIILOR MILITARE IN DEZBATERE LA ARAD

            Marti 9 februarie 2016, timp de aproape trei ore, un grup de ofiteri si subofiteri din conducerea Filialei Arad a ANCMRR, s-a intalnit cu o comisie a Statului Major General, la o dezbatere pe arzatoarea tema a recalcularii pensiilor militare.

             Si la aceasta intalnire s-au proiectat, destul de alert, acele imagini cu diversele situatii rezultate in baza aplicarii Legii 223 si Ordonantei de Urgenta 57, ambele emise in anul 2015, dar pe parcurs s-a convenit ca, celor interesati, Centrul Militar Judetean Arad sa le predea intreg materialul, pe stick, deoarece datele si informatiile continute nu au caracter secret.

            Cea mai mare parte a timpului a fost consacrata dialogului, care s-a derulat cu mult calm si fara vreun exces. 

            Intrucat majoritatea intrebarilor participantilor au vizat doar aspecte punctuale, raspunsurile au avut darul sa-i multumeasca pe cei care le-au le-au adresat.

            Pana la acest punct lucrurile pareau sa se indrepte spre un final dupa nici o ora de la debutul intalnirii.

            Insa nu s-a intamplat asa deoarece am intervenit, si am solicitat oaspetilor sa lamureasca si unele probleme care, se pare, nu erau de prea mare interes pentru asistenta dar care, pentru mine si unii colegi din Ineu erau de mare interes. In primul rand am dorit sa aflu care ar fi legatura intre pensiile militare si urmatoarele aspecte cuprinse in expunerile de motive la OU 57 :

§  necesitatea modernizarii tehnicii militare aflate in inzestrarea Armatei  care impune dezvoltarea instrumentelor de finantare, pentru noi programe de inzestrare,

§  urgenta semnarii unor acorduri cu guvernele altor state, pentru care nu poate fi utilizata alta sursa de furnizare.......,

§  capabilitatile de aparare nationale deficitare.......,

§  particularitatile procesului investitional militar si necesitatea corelarii sistemului de management al programelor de inzestrare ale M.Ap.N. cu cel dezvoltat la nivelul NATO,

§  neindeplinirea misiunilor si angajamentelor in cadrul NATO.....

            Am mai solicitat sa fie precizate "prevederile arbitrare in interpretare care pot determina diferentieri de tratament aplicabil in etapa de stabilire, recalculare si/sau actualizare a pensiilor militare de stat" existente in textul Legii 223.

            Am mai cerut explicitarea acelor modificari care au detrminat nelinistea si neincrederea acelor militari in rezerva sau retragere, mai cu seama datorita "existentei riscului aparitiei unui nou val de litigii de anvergura celui  din anii 2010-2012".

            De asemenea am cerut lamuriri despre reglementarea cu privire la pensia suplimentara.

            Unele raspunsuri m-au multumit, altele au fost tratate oarecum iar cateva au fost ocolite cu eleganta.

            La final am evidentiat nemultumirea multor cadre militare cu drept de pensie, cel putin din Ineu si nu numai, cu privire la modul cum intelege conducerea Armatei sa rezolve problema comunicarii cu militarii din rezerva.

             In cele ce urmeaza puteti vedea cum a fost reflectata acesta actiune, in presa locala, de catre unul dintre participanti, domnul Dorin Ocneriu care este ofiter in rezerva.10. februarie 2016 16:08;

Precizări privind pensiile militarilor

© Foto: Dorin Ocneriu

Scris de Dorin Ocneriu

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de contraamiral Silviu Cătălin Dumistrăcel, locţiitor pentru Resurse al Şefului Statului Major General şi compusă din ofiţeri superiori din Direcţia Financiar-Contabilă, Direcţia Personal şi Mobilizare, Direcţia Relaţii Publice şi Casa Sectorială de Pensii a M.Ap.N., s-a aflat la Arad, pentru a discuta cu cadrele militare active şi de rezervă din municipiu şi judeţ prevederile Legii nr. 223/2015 şi ale O.U.G. nr. 57/2015, acte normative care au produs o reală dezbatere în mediul militar.

În urma discuţiilor purtate şi a precizărilor aduse de această comisie, s-a reliefat clar faptul că este necesară o nouă recalculare a pensiilor militare, pe baze concrete, avantajoase, care să reflecte în mod corespunzător importanţa socială a serviciului în armată, vechimea şi condiţiile speciale de muncă, dar şi efortul, sacrificiile, incompatibilităţile şi restricţiile pe care acesta le presupune.

Foto: Dorin Ocneriu ©


Din prezentările şi din simulările pe diferite categorii de salariaţi din armată şi de pensionari militari, reiese clar că actualii pensionari nu vor pierde nimic, ba chiar – funcţie de situaţia specifică a fiecăruia – unele pensii vor creşte. În ce priveşte cadrele active, noile reglementări legale vin să aducă un plus de rigoare în stabilirea vechimii în muncă, categoriile de venituri ce se vor lua în calcul la stabilirea pensiei şi instituirea unor coeficienţii favorabili, aceşti factori fiind gândiţi a fi operabili şi în cazul emiterii de către Parlament a mult aşteptatei legi a salarizării în România.

„Conducerea Ministerului a hotărât că este necesară o mai bună comunicare cu personalul activ şi cu rezerviştii, pentru a lămuri sub toate aspectele noile acte normative care aduc modificări actualului sistem de accedere la pensia militară. Ne bucurăm că aţi răspuns chemării noastre şi vă rog să transmiteţi colegilor dvs., cadre în activitate sau pensionari militari, că protecţia socială a personalului armatei este una din cele mai importante probleme care stau în atenţia Ministerului, alături de creşterea capacităţii de apărare a patriei şi colaborarea cu partenerii din NATO” a declarat contraamiral Silviu Cătălin Dumistrăcel.

Col. Relu Burtea, comandantul Centrului Militar Judeţean şi al garnizoanei Arad, a precizat: “Centrul militar judeţean Arad, începând cu data de 04.01.2016, a preluat şi continuă să primească solicitările pensionarilor militari pentru punerea în aplicare a Legii nr. 223/2015. Pe raza administrativ-teritorială a judeţului Arad sunt în plată 1224 de pensionari militari, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.
Dintre aceştia, 975 sunt titulari iar 249 sunt urmaşi. Pentru toţi vor fi întocmite noi fişe privind încadrarea în condiţii de muncă. Pentru persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în alte structuri aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar care într-o anumită perioadă a carierei au fost încadraţi în structuri aparţinând M.Ap.N., la cererea acestora C.M.J. Arad va elibera adeverinţe cu locurile de muncă. Solicitările pot fi adresate în orice formă la C.M.J. Arad (scris, fax, e-mail, etc.) la următoarele date de contact: Arad, str. Lucian Blaga nr. 4-6, fax 0257-281693, e-mail um02506@mapn.ro, cmjarad@gmail.com, cmjarad@yahoo.com. În termen de maxim 30 de zile de la data înregistrării solicitării, petentul va fi informat, în scris, despre modul de soluţionare, fie prin ridicarea răspunsului de la sediul C.M.J., fie prin transmiterea la adresa de domiciliu. Mulţumesc încă o dată, pe această cale, conducerii Filialei ANCMRR Arad şi subfilialelor Lipova şi Ineu, pentru disponibilitatea de a sprijini activitatea de preluare a solicitărilor, precum şi informarea corectă şi pertinentă a membrilor despre activitatea amplă pe care structurile centrale şi teritoriale ale Ministerului Apărării Naţionale o desfăşoară în prezent”.