sâmbătă, 15 iunie 2013

INALTAREA DOMNULUI - ZIUA EROILOR

An de an, fie ca mai stim sau nu pentru ce-au luptat, de ce si cum au pierit, noi ne comemoram eroii. Se depun coroane, se fac marsuri, se prezinta lumea prin cimitire cu flori si se tin discursuri de catre mai marii autoritatilor.

In primele razboaie ale lumii, Romania a pierdut aproximativ un milion de militari si civili, este firesc, in acest mod, sa-i comemoram de la an la an.

Lucrul acesta a fost decis, la nivelul de natiunilor, prin Tratatul de la Versailles, tratat care a fost semnat de fostele tari beligerante.


Ziua Eroilor - placa comemorativa
Ziua Eroilor - placa comemorativa

Documentul prevedea ca acest fapt de comemorare este obligatoriu, pe langa intretinerea mormintelor celor cazuti pe front si ingrijirea operelor de razboi care le sunt dedicate martirilor romani si nu numai.
Pentru a fi concretizat acest tratat, a aparut decretul lege nr. 1693/4 mai 1920 prin care s-a hotarat ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos, iar Romania a devenit prima tara care ii omagiaza pe eroii straini odata cu cei nationali. Data aceasta, a fost decretata cu aceasta ocazie, drept o sarbatoare nationala a poporului roman.

Decretul nr. 71/1948 a decis, din ratiuni politice, ca aceasta zi a Eroilor sa aiba loc pe data de 9 mai. Au fost anulate, astfel, toate deciziille anterioare.

In 1990, conducerea Ministerului Apararii Nationala a lansat o actiune de reintroducere a traditiilor militare romanesti in armata, iar in acelasi an s-a decis din nou ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita de Ziua Inaltarii Domnului. In 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 legata de proclamarea Zilei Eroilor si, prin Legea nr. 379/2003 referitoare la regimul mormintelor si a altor opere comemorative de razboi, a fost organizata o noua cuprindere legata de manifestatiile specifice promovarii eroilor.

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste, odata cu Inaltarea Domnului, si ziua pentru Eroii Neamului.


Pe langa sarbatoarea crestinilor, in data de 2 iunie, in toate bisericile, catedralele si manastirile ortodoxe se sarbatoresc eroii, ostasii si luptatorii romani care s-au jertfit pentru apararea si intregirea neamului nostru. Dupa Sfanta Liturghie se tin slujbe la cimitire, troite si la monumentele ridicate pentru cinsitirea eroilor neamului. 

Cum s-au desfasurat manifestarile de Ziua Eroilor la Ineu, puteti vedea in imagimile care urmeaza.

Primarul, cei doi parlamentari din colegiul uninominal al Ineului, senatorul Ioan Cristina si deputatul Mihaita Calimente, consilieri locali si reprezentantii institutiilor locale, au fost prezenti.


La statuia Ostasului Roman.


Pomenirea eroilor care-si dorm somnul de veci in Cimitirul Eroilor din Ineu.






Depun coroana autoritatile locale si centrale.


Pentru Veteranii de Razboi a fost prezenta doar coroana.


Anul acesta din partea rezervistilor traitori in orasul de pe Crisul Alb, s-a depus o singura coroana. Sindicatul impreuna cu Asociatia.




Cam acestia au fost reprezentantii cadrelor militare in rezerva si in retragere. Din cateva sute.

Asociatia rezervistilor din MI.


In continuare au depus coroane reprezentantii institutiilor cu sedii in Ineu si ai organizatiilor locale ale partidelor.

Politia.


Jandarmeria.


Justitia - Judecatoria impreuna cu Parchetul.


PNL 



PSD



PDL (sau ARD)


PPDD


UDMR


Invatamantul.



Sanatatea.



Agricultura (APIA)



Fata de cele mai sus spuse si aratate, socotim ca orice comentariu devine de prisos.

DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE PE CEI CARE AU DAT SUPREMA JERTFA SI PENTRU NOI !