marți, 29 martie 2011

DE LA CULTURA LA CRASA INCULTURA



Am considerat a fi cat se poate de util sa ne aplecam cu mai mare atentie asupra fotografiilor de mai sus.
Acestea prezinta imaginea actuala a ceea ce a fost teatrul unitatii, un lacas de adevarata cultura ce si-a pus amprenta pe educatia tinerilor care si-au satisfacut serviciul militar obligatoriu in aceasta unitate.
Aceasta cladire a fost construita imediat dupa razboi, avand dotari existente ca in orice teatru de stat. Sala avea 540 de locuri , in amfiteatru, scena avea fosa pentru orchestra iar in culise se gaseau toate cele necesare desfasurarii in foarte bune conditii a oricarui spectacol.
Pana la inceputul anilor '70 in aceasta cladire a functionat Casa de cultura a orasului Ineu.
Daca tinem cont de valorile culturii romane care s-au exprimat pe scena teatrului din unitate, realizam imensitatea sacrilegiului cultural comis de cei care au avut in mana o asemenea bogatie si si-au batut joc de ea.
Pe aceasta scena Teatrul Ioan Slavici din Arad a sustinut spectacole, cel putin lunare, pana in anul 1980, aducand in fata tinerilor ostasi piese de teatru din dramaturgia romaneasca si mondiala.Tot aici au avut loc spectacole de revista prezentate de Teatrele din Deva, Baia Mare, Pitesti, iar Estrada Armatei de la Cluj avea spectacole in fiecare ciclu de instructie.Ca sa nu mai vorbim de imensa bucurie adusa atat personalului unitatii cat si cetatenilor orasului de marile spectacole ale Ansamblului "Doina" Al Armatei.
O lista a marilor vedete ale muzicii usoare, populare, etc.,ar da fiori oricarui iubitor de frumos. Insa pe actualii administratori ai bunului public nu i-au impresionat nume, precum : Angela Similea, Anda Calugareanu, Constantin Draghici, Marina Voica, Dan Spataru, Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Benone Sinulescu, Dumitru Sopon, Tiberiu Ceia, Viorel Costin, si multi, multi alti artisti de renume care au fost onorati sa incante publicul venit sa-i vada si sa-i asculte.
Eterna scuza a edililor locali (intamplator sau nu, de peste 10 ani echipati in portocaliu) este lipsa banilor,bani care, dupa cum am prezentat zilele trecute, sunt cat se poate de prezenti in cheltuieli care mai de care mai "fistichii",cultura nefacand parte din prima suta de prioritati a domniior lor.