sâmbătă, 7 februarie 2015

PREZENTAM POZITIA COLEGILOR DIN FILIALA SCMD SECTOR 6 BUCURESTI, SPRE ANALIZA SI EVENTUALE PROPUNERI

Atentie, rezervisti pensionati pana in anul 2011! In privinta noii legi a pensiilor militare, suntem tradati si luati "la misto" de toti: de A.N.C.M.R.R., de sindicate, de Ponta, de Oprea s.a.m.d.!

Sursa:http://r-26500.blogspot.ro/


In data de 03.02.2015 a avut loc o noua intalnire intre reprezentantii ministerelor de resort si ai diverselor asociatii de militari in rezerva/retragere, pe tema amendamentelor la proiectul-hibrid al Legii pensiilor militare de stat!


Ca o paranteza! Despre amendamentele provenite din partea sindicatelor am mai discutat aici. Pe tema respectivelor amendamente am avut o interventie destul de incisiva din partea dl. Marin Neacsu care intretine site-ul "In cuiul catarii"si care in loc sa se axeze pe continutul amendamentelor in cauza, sustinea pur si simplu ca acestea ar apartine doar S.C.M.D., si nu tuturor sindicatelor! Trecand peste divergenta in cauza, dl. Marin Neacsu a aflat intre timp ca chiar acelea erau amendamentele comune, si a mai aflat ceva in plus pt. care ii multumim: rezultatele privind dezbaterile din data de 03.02.2015 asupra amendamentelor in cauza

Dar sa nu o mai lungim! In urma dezbaterilor din data de 03.02.2015 a rezultat intr-un final final o noua aamendare a amendamentelor, rezultatul final fiind cel de aici! Ce rezulta este stupefiant! Atat A.N.C.M.R.R., cat si S.C.M.D. sau celelalte sindicate, le fel si ministerele de resort, executa pe unul, pe altul sau urmatoarele 2 ordine:

1]. "- Faceti cum vreti legea, dar nu cumva sa se schimbe ceva (substantial) in bugetul alocat pentru pensiile aflate deja in plata!"  

2]. "- Nu cumva sa fie afectate in vreun mod pensiile "umflate cu pompa" urmare a aparitiei Legii nr. 119/2010!" (Recalcularea si/sau actualizarea pensiilor dupa soldele militarilor in activitate presupune diminuarea sau plafonarea/inghetarea respectivelor pensii pt. o anumita perioada de timp, desi ar fi benefica pt. marea majoritate a rezervistilor). 

De aceea, nici in amendamentele amendate NU apare cerinta nr. 1 a celor pensionati inainte de anul 2011, respectiv de recalculare si a pensiilor acestora in conformitate cu noua lege. Desi atat membrii A.N.C.M.R.R., S.C.M.D., precum si ai altor sindicate au solicitat ferm acest lucru liderilor organizatiilor lor, iar rezervistii independenti au solicitat acest lucru ministerelor de resort!   

Concretizarea ar trebui realizata prin modificarea Art. 110 din proiect, astfel incat sa fie recalculate si pensiile militarilor pensionati inainte de anul 2011, le fel precum militarilor pensionati dupa acest an ! Numai ca acest fapt ar avea 2 consecinte care contravin ordinelor primite: presupune atat cresterea bugetului destinat achitarii pensiilor, cat si afectarea intereselor celor carora le-au fost "umflate cu pompa" pensiile urmare a Legii nr. 119/2010! [De retinut: in amendamentele de aici apare si o confuzie/eroare materiala, in sensul ca desi este inscris a fi amendat Art. 111, in realitate acela este Art. 110]. 
CONCLUZII FINALE PE TEMA DEZBATERILOR DIN DATA DE  03.02.2015

1]. Toti rezervistii pensionati pana la data de 01.01.2011, suntem introdusi in noua lege la misto, intrucat in lipsa recalcularii pensiilor pt. aceasta categorie de rezervisti, NU se schimba absolut nimic nici pe moment, nici in viitor, fata de pensiile contributive aflate in plata la acest moment. Prin urmare, noi vom avea pensii militare doar in denumirea legii, acestea fiind in realitate tot pensiile contributive stabilite in baza Legii nr. 119/2010, luate cutoptanul si redenumite ca fiind militare.

2]. Reprezentantii A.N.C.M.R.R., S.C.M.D. si ai celorlalte sindicate, tradeaza la unison interesele rezervistilor pensionati inainte de anul 2011, din motivele mentionate: fie legate de cresterea bugetului destinat achitarii pensiilor, fie cel mai probabil legate de afectarea intereselor celor carora le-au fost "umflate cu pompa" pensiile urmare a Legii nr. 119/2010 aflati la conducerea diverselor structuri ale militarilor in rezerva/retragere, fie legate de ambele motive.

3]. Asupra proiectului de lege lucreaza persoane cu o pregatire juridica si profesionala indoielnica sau cel putin neactualizata din anul 2001, din moment ce la pct. 7 al amendamentelor exista 3 baze de calcul in functie de grupele de munca si nu 4 baze de calcul, desi de 14 ani de zile - inclusiv in legislatia actuala, sunt 4 grupe de munca la militari, si nu 3 grupe de munca (grupa alte conditii este a 4-a grupa, dar care la amendamente este inclusa la gramada alaturi de Grupa a II-a de munca/conditii speciale]. 

4].  Asupra proiectului de lege lucreaza persoane cu o pregatire juridica si profesionala mai mult decat indoielnica, din moment ce nimeni, dar absolut nimeni nu a observat ceva elementar: grupele de munca nu pot fi aplicate si soldatilor/gradatilor profesionisti, care nu fac obiectul nici a H.G. nr. 1294/2001 si nici a H.G.-S nr. 1019/2010. Posibil a fi corectat prin amendamentele de la pct. 3 si 4, ceea ce presupune emiterea obligatorie a unui act unitar privind grupele de munca in domeniul militar. 

5]. Liderii S.C.M.D. au incercat o momeala care sa mascheze faptul ca NU sustin recalcularea pensiilor: restituirea sumelor retinute in perioada 01.01.2011-01.10.2013 celor cu pensii diminuate (a se vedea pct. 11 din amendamente). Rezultatul se vede: la Sf. Asteapta, prin lege separata!

6]. Asupra proiectului de lege lucreaza persoane atat in activitate, cat si in rezerva, cu interese subiective care tin de protectia exclusiva a propriilor persoane sau pupilelor lor din sistem. A se vedea in cazul militarilor in activitate grija deosebita pt. preotii militari, in cazul celor in rezerva/retragere singura grija fiind de a le fi mentinute "pensiile umflate cu pompa" - chiar daca acest lucru contravine majoritatii celor aflati in rezerva/retragere.

7]. Nicio alta propunere provenita din afara celor agreati (probabil de G. Oprea) sa le faca si care sunt participantii la dezbaterea din data de 03.02.2015 , NU este luata in seama de nimeni!

8]. In privinta comunicatelor liderilor S.C.M.D. de a sustine actualul guvern intrucat acesta ar face si ar dregeprivind legea pensiilor militare de stat - fiind un fel de guvern de tip Mesia, este evident ca la mijloc este vorba despre o simpla manipulare politica, datele concrete de pana la acest moment fiind zdrobitor de relevante asupra faptului ca o lege a pensiilor militare in forma data la pace intre sforarii reprezentanti ai militarilor in rezerva/retragere, nu foloseste cu absolut nimic rezervistilor pensionati pana la data de 01.01.2011 si care sunt majoritari. Manipularea nu poate servi decat urmatoarelor scopuri: guvernului in functie in cazul caderii acestuia sau la G. Oprea in cazul in care va fi vizat de D.N.A., in ambele situatii tinta sforarilor fiind fie sustinerea guvernului, fie doar a lui G. Oprea prin atragerea in strada a cator mai multor rezervisti pt. proteste in cazul in care guvernul actual sau G. Oprea urmeaza sa suporte intemperii. Rezervistii fiind insa pacaliti sa sutina guvernul sau pe G. Oprea, in stil barbar, printr-o lege numita in fals a pensiilor militare de stat, despre care se observa clar ca este o cacealma, la fel cum au fost pacaliti si prin Legea nr. 241/2013 sustinuta de aceiasi lideri ai S.C.M.D. ca mare lege reparatorie, in conditiile in care cei vizati de reparatii sunt in al 3-lea an consecutiv de neindexare a pensiilor!

CE S-AR MAI PUTEA FACE?
Aproape nimic! Este foarte greu de indreptat ceva din moment ce zarurile sunt aruncate, iar tradarea este la unison. Totusi merita incercate cateva variante:

1]. Membrii S.C.M.D., A.N.C.M.R.R. si ai altor sindicate, pensionati inainte de anul 2011 si care constientizeaza tradareaintereselor acestora de catre liderii organizatiilor amintite, ar trebui sa isi decapiteze - adica sa inlocuiasca cu fermitate, propriile conduceri si inca in termen foarte scurt! Cum? Este problema lor. Este clar ca prin cereri de bun simt catre liderii organizatiilor in cauza nu se ajunge nicaieri, fapt pt. care nu ar strica niste proteste la sediile A.N.C.M.R.R., S.C.M.D. sau ale altor sedii centrale ale organizatiilor in cauza!

2]. Interpelarea prin orice mijloc a reprezentantilor din Parlament, de catre oricine, inclusiv a celor din opozitie, in vedereaamendarii corespunzatoare a proiectului de lege conform cerintelor majoritatii rezervistilor, respectiv: recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata - inclusiv ale militarilor pensionati pana in anul 2011, si nu doar ale celor pensionati in baza Legii nr. 263/2010, precum si actualizarea pensiilor simultan cu cresterea soldelor militarilor in activitate si nu dupa inflatie si salariul mediu brut, asa cum sustin in mod ipocrit cu ochii atintiti la propriile buzunare, reprezentantii organizatiilor de rezervisti ale caror pensii sunt in mod evident "umflate cu pompa" [doar o persoana cu crestere substantiala (in modconjunctural - dupa exprimarea ministrului Dusa) a pensiei in baza Legii nr. 119/2010 - poate sa sustina actualizarea pensiilor dupa inflatie si salariul mediu brut]!

3]. Atacarea la C.C.R. a Art. 110 si Art. 111 din lege (necesita sprijinul unui grup parlamentar - oricare ar fi el), astfel incat sa NU fie realizata discriminarea privind recalcularea pensiilor intre militarii pensionati inainte de anul 2011 fata de cei pensionati incepand cu anul 2011, din moment ce si unii si ceilalti au la acest moment pensii calculate in sistemul public, doar legile diferind!

4]. Mai este o cale si mai simpla! Depinde si de noi, dar cel mai mult de politicieni! Am avea lege a pensiilor militare din oficiu si intr-un mod mult mai simplu, in cazul in care se abroga pur si simplu Legea nr. 119/2010, la pachet cu prevederile din Legea nr. 263/2010 care au abrogat Legea nr. 164/2001 si Legea nr. 179/2004. Nu costa decat un text de lege cu un articol si 2 alineate, nemaifiind nevoie de o lege noua a pensiilor militare de stat, intrucat ar intra automat in vigoare Legea nr. 164/2001 si Legea nr. 179/2004!

5]. Desfasurarea in cel mai scurt timp a unui protest in uniforma de campanie la sediul Guvernului sau a M.Ap.N./altui minister din domeniul apararii, care sa atraga atentia decidentilor si liderilor organizatiilor de rezervisti asupra faptului ca militari in rezerva/retragere, NU sunt doar M. Dogaru sau V. Pricina de la S.C.M.D.. si nici M. Iliescu sau C. Alexandru de la A.N.C.M.R.R. - despre care este evident ca reprezinta orice interese in domeniul legii pensiilor militare, doar pe ale majoritatii rezervistilor nu! Legat de acest aspect, initiativa unui protest in uniforma militara de campanie exista deja inArges si suficient de multi rezervisti au dat semnale ca se afiliaza fara probleme, considerand-o singura cale de rezolvarerezonabila si in timp scurt a problemelor cu care ne confruntam! Aici trebuie luat in calcul un singur element, dar extrem de delicat: protestul nu poate fi organizat in numele unei organizatii anume, ci in mod independent, din motive lesne de inteles: initiativa provine de la membrii unei filiale a S.C.M.D. din Arges fara personalitate juridica, la care au aderat si membri ai A.N.C.M.R.R. tot din Arges, in conditiile in care liderii acestora de la Bucuresti le reprezinta interesele pe dos, in mod ipocrit, dar totusi oficial. Protestul NU trebuie sa fie neaparat amplu, 100 de militari in rezerva/retragere protestand in uniforma de campanie avand o rezonanta infinit mai puternica decat in cazul a mii si zeci de mii de protestatari sufland in vuvuzele!

NOTA: In privinta ultimului punct, vom reveni cu detalii - moment pana la care rezervistii independenti sunt rugati sa isi pregateasca uniformele de campanie, astfel incat sa ne alaturam cat de cat organizat, dar prompt, colegilor nostri initiatori si sustinatori ai unui astfel de protest!


Ocazie cu care aflam urmatoarele:

- cine si ce a propus efectiv, dar (mai ales) cine si ce NU a propus;
- nici liderii S.C.M.D. (surpriza pt. creduli), si nici liderii A.N.C.M.R.R. (aici nu este surpriza), NU au solicitat nici recalcularea pensiilor aflate in plata pt. cei pensionati inainte de data de anul 2011 si nici actualizarea acestor pensii odata cu cresterea soldelor militarilor in activitate;
- liderii A.N.C.M.R.R. s-au opus ca dintodeauna recalcularii (pct. 25), cerand inca in mod expres (in disperare) prin amendament sa nu fie recalculate pensiile celor pensionati inainte de anul 2011;
 - nu rezulta cui apartine rezolutia "NU SE SUSTINE", dar confirma ca asupra proiectului de lege decid persoane cu o pregatire juridica si profesionala indoielnica sau cel putin neactualizata din anul 2001, cel mai probabil din generatia comunista pur-sange a lui Seitan, din moment la pct. 20 renegata A.N.C.M.R.R. sustine - de data aceasta in mod corect, departajarea bazei de calcul la grupa AC fata de grupa CS, iar decidentul aplica rezolutia "NU SE SUSTINE", fiind evident ca decidentul habar nu are de faptul ca de 14 ani de zile - inclusiv in legislatia actuala, sunt 4 grupe de munca la militari, si nu 3 grupe de munca (grupa alte conditii fiind a 4-a grupa, dar care la amendamente este inclusa la gramada alaturi de Grupa a II-a de
munca/conditii speciale).

joi, 5 februarie 2015

CAM ASTA ESTE SITUATIA !

Ultima sută de metri ?

 

            Aşa s-ar părea, conform comunicatului semnat de cei doi membri reprezentativi ai conducerii SCMD. Este o veste care nu poate decât să ne bucure, deşi după atâtea „abureli” nu putem fi siguri de nimic până nu vom avea şi lucrul făcut ( cât de bine făcut, vom vedea atunci...). Pe lângă bucuria primirii veştii nu poate să nu-şi facă locul şi frustrarea, generată de marea întârziere cu care se va finaliza această cerinţă a noastră, Legea pensiilor militare, şi de care mulţi, foarte mulţi dintre camarazii noştri nu vor avea parte.

            În mod legitim, ne punem întrebarea :  de ce abia acum ? De ce a trebuit să ajungem la bunăvoinţa unui guvern care se teme pentru propria lui supravieţuire şi care, prin urmare, se dovedeşte foarte harnic în rezolvarea unor angajamente restante, pe care ani de zile le-a tot amânat ? Ştiam cu toţii că în „celelalte structuri” (MAI,SRI),  nu au existat diferenţe la aplicarea noilor condiţii de muncă (mai avantajoase) în cazul celor pensionaţi înainte şi după 01.01.2011. Şi atunci ce părere să ne facem despre bunăvoinţa acelui „Mircea”, desemnat de premier  încă de la începutul mandatului, să rezolve problemele pe care ni le-au promis în campania electorală ce a premers accederea domniilor lor la Putere ?

Desigur, nu ne dorim schimbarea guvernului, deoarece ar însemna o amânare „sine die” a acestei chestiuni, şi , în definitiv, guvernele trebuie lăsate să lucreze pentru a da măsura propriilor abilităţi în conducera ţării, şi nu ar trebui schimbate precum lenjeria intimă.  În acelaşi timp, nu putem să nu ne întrebăm dacă acest guvern, care a ignorat atâta timp abordarea solicitărilor militarilor în rezervă/retragere , ar fi manifestat aceeaşi deschidere în condiţiile în care forţa politică ce l-a emanat nu ar fi primit un croşeu de dreapta în plină figură (politică) la alegerile prezidenţiale, şi acum ar face orice pentru a se menţine pe poziţie ?

Chiar şi aşa, maniera în care a fost abordată „facerea” acestei legi este departe de transparenţa la care ne-am fi aşteptat. Acest lucru dă naştere la multe nedumeriri şi interpretări, ca de exemplu prevederea art. 28, în care se afirmă că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază avută în ultima lună de activitate, care include solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezervă, fără nicio referire la alte elemente precum indemnizaţia de conducere, solda de merit sau ordinele militare primite.

În aceeaşi ordine de idei, aceia dintre noi care primesc pensiile în condiţiile Legii 241/2013 nu înţeleg la ce reparaţii să se aştepte, deoarece în afară de faptul că se presupune reluarea indexării acestor cuantumuri, redevenite pensii militare de stat, nu există niciun indiciu că se va pune capăt discriminării atât faţă de ceilalţi pensionari militari, prin acordarea aceloraşi grupe de muncă, cât şi faţă de pensionarii civili expuşi prevederilor Legii 19/2000, cărora după recalculare li s-au lăsat cuantumurile cele mai favorabile ale pensiilor, în timp ce nouă, militarilor, timp de 19 luni, ni s-au diminuat pensiile. Iar exemplele pot continua.

Referitor la statutul nostru de militari, de rezervă a Armatei,  aici lucrurile trebuie privite în dinamica vremurilor. Ca militari de profesie, şcoliţi şi nu făcuţi, suntem conştienţi că în condiţiile progresului tehnologic extraordinar resimţit şi/sau mai ales în domeniul militar, armamentul, echipamentele şi procedurile au suferit modificări de esenţă faţă de perioada în care noi eram în activitate. Aceasta presupune o permanentă punere la punct cu noutăţile, lucruri de care noi am fost privaţi. Mai mult, trecerea anilor au lăsat urme şi asupra rezistenţei fizice cât şi asupra puterii de concentrare şi de asimilare a noilor cunoştinţe. Să nu mai punem la socoteală că unii dintre noi au trecut în rezervă cu grade de căpitan sau maior, şi acum , prin grija conducătorilor uneia din asociaţiile militarilor în rezervă/retragere, pentru merite pe care doar le putem bănui, se bucură a purta pe epoleţi grade superioare . Îi îndreptăţesc gradele primite în asemenea condiţii, ca în caz de pericol pentru naţiune, să primească funcţii şi responsabilităţi corespunzătoare ? Să ne mai gândim !

      Prin urmare, trebuie să înţelegem, pentru binele Ţării, al Armatei şi chiar al nostru, că nu toţi pensionarii militari vor fi şi militari în rezervă, că este necesară elaborarea cât mai rapidă şi aplicarea în practică a unei legislaţii referitoare la rezerviştii voluntari, aşa cum se întâmplă în majoritatea armatelor moderne, iar celor trecuţi în pensie să li se acorde drepturile şi onorurile corespunzătoare meritelor dobândite în timpul serviciului activ sub Drapel, conform unei legi corecte.

În aceste condiţii , pentru ca legea să treacă prin Parlament, şi mai ales să treacă aşa cum ne-o dorim, este necesar şi acceptul forţelor din opoziţie, aşa că o susţinere prea vocală din partea reprezentanţilor noştri,  numai a celor din arcul guvernamental nu este chiar benefică. Să nu uităm că există ceva antecedente în acest sens, când cei cuprinşi în tandra îmbrăţişare a conducerii SCMD şi-au dat invariabil obştescul sfârşit politic sau  se află pe marginea gropii (tot politice, desigur): Mircea Diaconu, Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta. Este vreun câştigător printre ei ? Ca să nu mai amintesc de penibilul clip cu tractorul...

De fapt, aici a greşit SCMD, care prin acţiuni şi luări de poziţie neinspirate s-a îndepărtat de cei care ar fi putut să facă demult ceva pentru noi, aşa că acest dialog între factorul guvernamental şi reprezentanţii pensionarilor militari în loc să se desfăşoare constant, din timp şi fără ameninţarea unei schimbări politice, are loc abia acum, sub spectrul îndepărtării de la Putere a celor care , în sfârşit, şi-au amintit de noi.

           

 Col.(r) Radu AROMÂNESEI

 

 Informare cu privire la stadiul Proiectului Legii pensiilor militare de stat

 

 În data de 03.02.2015, între orele 10.00-13.00, s-au purtat discuţii pe textele amendamentelor, între reprezentanţii sindicatelor şi ai ANCMRR şi reprezentanţii la vârf ai ministerelor şi structurilor din sistem.
Majoritatea amendamentelor propuse au fost acceptate, discuţia fiind pe formularea textului şi pe articolele la care acestea trebuie încadrate. Este vorba despre principalele propuneri pe care le susţinem de ani de zile, privind racordarea la sistem şi la drepturile rezerviştilor din sistem. Obiecţiile s-au axat pe probleme legate de vârsta pensionării.
Cu surprindere s-a constatat că discrepanţele privind aplicarea HG 1294/2001, completată cu extensia ei HG 1019/2010, există doar la MApN. În celelalte structuri n-au existat diferenţe la aplicare.
La sfârşitul acestei săptămâni reformularea textelor articolelor va fi finalizată, urmând a fi asumate de demnitarii care le pot iniţia în Parlament.
Atât noi, cât şi sindicatele de la Interne, care cunosc procedura, am insistat că este vorba nu de un proiect nou de lege, care ar trebui să preia procedurile de la capăt, ci de proiectul care a trecut pe la toate ministerele, care are toate avizele de la comisiile parlamentare, la care se adaugă nişte amendamente, putând astfel intra în procedura de vot. Orice amânare, dictată de varii considerente sau interese, atrage pericolul ca acest lucru să nu se întâmple în luna februarie, astfel încât o eventuală schimbare a Guvernului ne va aduce în situaţia de a o lua de la capăt, pentru a obţine avizul unor eventuali noi miniştri şi al unui eventual nou premier, indiferent cine ar fi aceştia.
Se păstrează principiul ca nimeni nu trebuie să piardă vreun drept câştigat, dar discrepanţele trebuie să dispară astfel încât să fim acoperiţi pentru prezent şi viitor, ca rezervişti cu obligaţii militare atât în sensul tradiţiei cât şi al legislaţiei NATO.
PREŞEDINTE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU
VICEPREŞEDINTE SCMD,
Col. (r) Valeriu PRICINĂ